MeseterápiaAz emberek ősidők óta mesélnek egymásnak, ezek a mesék szájról szájra, népről - népre öröklődnek. Olyan ősi, hatalmas tudást olvasztanak magukba, mely sokszor felfoghatatlan számunkra. A mai ember számára is ugyanolyan fontosak a mesék, hiszen iránymutatást adhatnak életünk egy -egy nehezebb időszakában.
Amikor gyerekek voltunk, szájtátva hallgattuk esténként a meséket, amiket szüleink és nagyszüleink meséltek nekünk. A puha ágyban, anyánk biztonságos közelében küzdöttünk meg sárkányokkal, varázslókkal, boszorkányokkal, óriás paszulyokkal és hetedhét országon át tartó utazásokkal. Esténként lehettünk mindent és mindenkit legyőző szegénylegények, királylányok, akik egy torony tetején várják a hercegüket, erdőben bujkáló királyfiak vagy óriásokat legyőző vadászok. Ezek a mesék nem azért fontosak, mert szórakoztatnak, hanem azért, mert egy életre felkészítik a gyerekeket egy - egy életproblémára, muníciót adnak ezek megoldásához.
A gyerekek természetes módon gondolkodnak képekben és szimbólumokban, magyarázat nélkül megértik a mesék mondanivalóját, eltárolják az útravalót belőlük. A mai felnőtteknek a mese értelmezéséhez általában segítség kell, racionális nyelvezetre fordítjuk ezeket a meséket, és így aknázzuk ki a bennük élő élettapasztalatot, tudást.

Csoportjaimban olyan férfiak és nők jelentkezését várom, akik szívesen megismerkednének (újra) a mesék világával. A meseterápia segítségével fejlődik önismeretünk, megoldást találhatunk aktuális élethelyzetünkre. Felismerhetjük azt, hogy gyermekkorunkban milyen okok miatt választottuk ki kedvenc mesénket, és hogy jelenik meg ez a problematika újra és újra életünkben ("miért lépünk bele mindig ugyanabba a pocsolyába?"). Megtanuljuk értelmezni azokat a képeket és szimbólumokat, melyekkel a mesék és a tudatalattink is dolgozik.

Nincsenek megjegyzések: